Onze visie op plasticvrije oceanen

De aanleiding voor een circulaire zonnebril

In 2016 zag ik Boyan Slat met zijn ocean clean-up by RTL-late night. Het ging over het opruimen van plastic in onze oceanen. Plastic dat ervoor zorgt dat dieren letterlijk verstopt raken. Plastic dat in ons ecosysteem (ons voedsel) terechtkomt en ons (jouw en mij) en onze kinderen ziek maakt of vele andere negatieve bijwerkingen heeft. 

Kansen om de oceanen plasticvrij te krijgen

Ik vind het onbestaanbaar dat een zorgvuldig samengesteld en hoogwaardig product als plastic gebruikt voor o.a. verpakken maar 1 keer wordt gebruikt om vervolgens naar de afvalverbranding (grondstoffencrematorium volgens Thomas Rau) of via onze rivieren in de plasticsoep terrecht komt. Ongeloofelijk omdat het materiaal prima te recyclen is. Nu wordt slechts 7 – 9 % recycled. Bizar omdat het verzamelen en recyclen eigenlijk veel makkelijker is dat de schaarser wordende olie uit de grond te pompen en hier vervolgens door een complex proces plastic van te maken.

Wij willen dit veranderen. Ik zou het mijn kinderen niet kunnen uitleggen dat wij het probleem van de plastic soup erkennen, een oplossing hebben en hier niets mee doen. Ik wil die verandering inzetten, hoe klein ook in eerste instantie dan ook. Hoe we dit precies moeten doen weet we nog niet exact, maar dat wij een verandering in gang willen zetten staat vast. Dit zijn wij als gasten op deze aarde aan onze kinderen en kleinkinderen verschuldigd.

De Ocean clean-up is daarom een waanzinnig goed idee voor het plastic soup probleem. Alleen als we er niet voor zorgen dat we voorkomen dat er plastic bij blijft komen is het dweilen met de kraan open. Ik wist dat hier een manier voor moest zijn. Ik voelde de drang om hier een oplossing voor te vinden. Te voorkomen dat er nog meer plastic in onze oceanen terecht komt. Ik ben mij gaan verdiepen in het probleem. Documentaires gekeken als ‘The plastic ocean’ (Netflix must see), boeken gelezen als ‘Material Matters’ van Thomas Rau (must reed). 

Onze oplossing: een zonnebril gemaakt van gebruikte plastic doppen

Met Re-Spex willen wij impact hebben op de lineaire economie voor de productie van zonnebrillen en deze ombuigen naar een circulaire economie. Dit doen wij door het produceren van een zonnebril die is gemaakt van gerecycled plastic. En door dit ook nog eens op een duurzame, eerlijke manier te doen willen wij de verandering inzetten. Hoe we dit doen? Volgens de principes van de circulaire economie en op een maatschappelijk verantwoorde wijze. Lees het hier....

 

Re-Spex zorgt dat jij een toffe zonnebril kan dragen met minimale belasting op het milieu. En een positieve impact op de maatschappij. Re-Spex is een van de weinige merken dat volledig volgens de principes van de circulaire economie werkt. In plaats van grondstoffen weg te gooien, hergebruiken wij ze. Wij zien gebruikte plastic verpakkingen niet als afval maar als een prima te gebruiken grondstof voor onze zonnebrillen. De plastic verpakkingen gaan dus niet naar het grondstoffencrematorium, maar worden getransformeerd tot super sexy sustainable sunglasses.

 

 

Hoe we dit doen? Lees het hier....

Hoe wij de zonnebril van de toekomst zien

Wij willen met Re-Spex.com voorkomen dat onze oceanen nog vuiler worden. Opruimen van het plastic (Ocean clean-up) is een waanzinnig goed idee. Maar als we vervolgens niets doen aan het voorkomen van plastic in onze oceanen is het dweilen met de kraan open.

Wij willen met Re-Spex.com een voorbeeld zijn van een circulair bedrijf met een sterk sociaal hart. Hoe we dit doen? Door het 7-R model toe te passen en hier het sociale component aan toe te voegen. En dit alles CO2 neutraal.

 

Lees hier hoe wij dit gaan doen