Onze invulling Circulair en sociaal sterk?

Met Re-spex willen een voorbeeld zijn van een circulair bedrijf met een sterk sociaal hart. Wij willen dat de oceanen schoner worden. Dat de dieren die hier leven vrij kunnen bewegen en niet verstrikt of verstopt raken in ons afval. Ook willen wij met Re-spex iets doen voor de samenleving.

 

Door het 7-R model toe te passen en hier het sociale component aan toe te voegen. En dit alles CO2 neutraal!

 

 

Hoe wij de 7 R-en principe toepassen.

Re-think (heroverweeg oplossingen op elk systeemniveau)

Wij willen dingen anders doen, beter. Onze doelstelling is om van gerecycled plastic een hoogwaardig product te maken en een sterke meerwaarde levert. Volledig CO2 neutraal en waar we de maatschappij een dienst mee bewijzen. Dit doen wij door alle gebruikte energie te halen uit zonnepanelen. Ook vinden wij het belangrijk onze klanten bij ons werk te betrekken. Door jullie bijvoorbeeld mee te nemen op duurzame uitjes (plezier hebben mag) vergroten we ook nog eens de bewustwording van ons plastic gebruik. 

Re-duse (verminder materiaalgebruik door lean te ontwerpen en te sturen op langere levensduur)

Door gebruikt plastic (onder andere verpakkingsmateriaal) te gebruiken kunnen wij de nieuw te gebruiken materialen/grondstoffen beperken. Ook door hoge kwaliteit te leveren gaan de zonnebrillen van Re-spex langer mee wat weer grondstoffen uitspaart. Maar kunnen we nog verder kijken als alleen het productie proces? Door onze zonnebril te versturen in een brievenbuspakket, hoeft de postbode niet meerdere keren voor te rijden als jij niet thuis bent. Dit scheelt ook weer CO2 uitstoot. 

Re-pair (repareer onderdelen en componenten waardoor productenlanger zijn te gebruiken)

De brillen zijn zo ontworpen dat onderdelen  gemakkelijk zijn te vervangen (bijvoorbeeld alleen een pootje van de bril). Deze onderdelen zijn via onze site Re-spex.com te bestellen en gemakkelijk zelf te repareren. Ook als je uitgekeken bent op je bril kun je deze op onderdelen vervangen en heb je met bijvoorbeeld nieuwe pootjes weer een nieuwe look.

Re-use (hergebruik producten door ze in hun oorspronkelijke vorm over te dragen aan een nieuwe gebruiker (marktplaats))

Ook wordt een deel van de gedragen (technisch in orde zijnde) brillen gedoneerd aan Shadesoflove.com. Een project dat mensen in het hymalaya gebergte met scherpe zon voorziet van zonnebrillen. Stuur je gebruikte bril op en ontvang 20% korting op een nieuwe zonnebril van Re-Spex.

Re-furbish (renoveer producten door defecte onderdelen te vervangen voor nieuwe)

Als je uitgekeken bent op je bril kun je deze op onderdelen vervangen en heb je met bijvoorbeeld nieuwe pootjes weer een nieuwe look. Of als er beschadigingen op de bril zitten kun je de onderdelen op onze site bestellen en je bril er weer als nieuw uit laten zien. 

Re-cycle (recycle materialen door het demoteren van onderdelen)

Uiteraard ontvangen wij de oude, kapotte of niet meer gebruikte onderdelen graag retour. Stuur ze op en het materiaal wordt hergebruikt voor een nieuwe. Stuur je gebruikte bril of onderdelen op en ontvang tot 20% korting op een nieuwe zonnebril van Re-spex. Ook wordt de zonnebril verzonden in een kartonnen te recyclen verpakking. De bril is dusdanig gemaakt dat het montuur volledig is te recyclen. 

Re-cover

Wij streven er naar dat wij geen reststromen hebben van afvalmateriaal. Ook het afval dat uit ons productieproces ontstaat wordt hergebruikt. Ook willen wij het aantal transport bewegingen en de hierbij gepaarde CO2 uitstoot beperken. Dit door de productie kort bij huis te houden en de complete bril op 1 locatie te maken. 

Sociaal hart

Naast dat wij schonere oceanen willen, vinden wij het ook belangrijk wat te doen voor de maatschappij. Hoe we deze impact gaan maken? Als wij boven de 1000 brillen per jaar fabriceren gaan wij mensen in onze organisatie opnemen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt (Social return on investment). Dit is mogelijk met ons versimpelde productieproces. Ook komst ons sociale hart tot uiting door 2 x 10% van onze omzet te doneren aan stichting KiKa en The Ocean Clean-up. En last but not least door gebruikte zonnebrillen te doneren aan Shadesoflove.com. Een project dat mensen in het hymalaya gebergte voorziet van zonnebrillen en hiermee beschermd tegen de scherpe zon.